Opprette nytt år i Uni Økonomi V3

I disse dager er det tid for å opprette nytt år i Uni Økonomi. Det er en svært enkel jobb, så sant man har tatt noen få forholdsregler. Vi anbefaler at man i størst mulig grad har opprettet nye kunder og leverandører, nye ansatte, nye prosjekter og avdelinger som skal virke i både i 2015 og i 2016, før man oppretter nytt år.

Her er fremgangsmåten:

1. Ta backup av året 2015, start alltid med dette punktet (stå i Hovedmeny, forsikre deg om at du står på 2015 og på riktig klient dersom du har flere, velg Uni Backup-ikonet nede til høyre – Opprett backup – Opprette lokal eller online backup, du velger selv hvilken av disse to du ønsker – Ta backup av aktiv klient/årstall)

2. Opprett nytt år fra maskin som har god forbindelse til Uni-databasen. Er databasen installert på samme maskin som du oppdaterer fra er ikke dette noe problem. Pass på at maskinen som du oppretter nytt år fra er oppdatert (Hovedmeny – Hjelp- LiveUpdate) og at den har normalt, god teknisk ytelse. Kjører Uni på en server bør du enten opprette det nye året direkte på server eller kjøre fra en maskin med god linje mot server.

Vi anbefaler at den som oppretter nytt år er systemadministrator i Uni, altså en som har fulle rettigheter på klienten som det skal opprettes nytt år på.

3. Opprette nytt år. Stå på riktig klient (dersom du har flere) og år 2015, se bildet under. Velg Administrasjon – Nytt år . .

Bilde 1:
Gjør disse 3 valgene:

Bilde 2:
Her gjør du ingenting, sjekker bare at det ser ok ut, la haken for «Arve brukerrettigheter fra forrige år» stå på og trykk Videre

Bilde 3:
Her kan du krysse av om du ønsker splitt på dimensjoner i balansen. Ofte bruker man ikke det. Er du i tvil lar du bare disse være av, det er raskt å gjøre om senere. Trykk Fullfør

Bilde 4:
Velg Ja
Prosessen er i gang, vis tålmodighet, finn en kopp kaffe, aldri avbryt, la maskinen arbeide i ro til opprettelsen av det nye året er fullført.

Bilde 5:
Når denne meldingen kommer er det nye året ferdig opprettet.

Bilde 6:
Endre lav sats mva til 10% i 2016-innstillingene.
Pga av at Uni-versjonen som du nå har ble laget før endringen av lav sats mva til 10% fra og med året 2016, ble vedtatt, anbefaler vi at du retter innstillingene før det nye året tas i bruk. Åpne året 2016 i Regnskap eller Faktura, velger Klient/system, Systeminnstillinger og retter lav sats til 10 (der står sannsynligvis 8 nå), lagre.

Kontroller ved å gå ut og inn igjen, for å være sikker på at endringen er lagret. Når du er ferdig skal det stå 10 her når du åpner året 2016 og 8 når du åpner året 2015.

Nå er du klar til å bruke 2016. Husk at fra nå av vil Uni som standard åpnes i året 2016, skal du arbeide i 2015 velger du årstall 2015 i Hovedmeny.

Lykke til !