*
*

Bildet for brukeradministrasjon

En bruker kan være medlem i ingen, en eller flere brukergrupper. En brukergruppe kan tildeles ulike rettigheter på ulike klienter. I tillegg kan rettigheter tildeles direkte til brukeren. Brukerens rettigheter er således summen av rettighetene fra brukergruppene han/hun er medlem av, pluss de rettighetene brukeren selv eventuelt har fått tildelt.
All administrasjon av brukere, brukergrupper og rettigheter skjer gjennom skjermbildet for brukeradministrasjon. NB! Ingen endringer blir lagret før du har trykket LAGRE i hovedbildet for brukeradministrasjon.

Menyvalg: Hovedmeny - Administrasjon - Brukeradministrasjon

Hva er en bruker?

En bruker i Unimicro V3 benyttes til å styre tilgangen til data og funksjoner i programmet. En bruker har eget brukernavn og passord som han benytter for å åpne programmet. Du kan gi hver bruker full tilgang til hele systemet, eller begrense hvilke moduler, klienter og årstall brukeren skal ha tilgang til. Administratorbrukere har alltid full tilgang til alle moduler og funksjoner.
Ved registrering av transaksjoner (bilag, faktura o.l.) blir det også registrert hvilken bruker som lagrer transaksjonen. Brukere kan også deles inn i brukergrupper slik at de samme rettighetene enkelt kan tildeles flere brukere.

Hva er rettigheter?

Rettighetene en bruker har til data eller en funksjon bestemmer hva brukeren får tilgang til. Dette gjelder både lagret informasjon og tilgang til å utføre operasjoner. Du kan ha full tilgang til alt, eller du kan ha begrenset tilgang. En administratorbruker har full tilgang til hele systemet
Rettigheter deles videre inn i lese- og skriverettigheter. Har du lese-rettigheter har du kun tilgang til å hente ut informasjon. Du har ikke tilgang til å lagre nye data eller gjøre forandringer på registrerte data. Har du både lese- og skrivetilgang, kan du også lagre data.
Lese- og skriverettigheter og tilgang til de ulike modulene, klientene og årstallene er en grov inndeling av rettigheter. I tillegg vil man gjerne spesifisere rettigheter nedover i systemet. Til dette benytter du Tilgangsnøkler. En tilgangsnøkkel er en samling av rettigheter på menynivå, og man kan gi brukere og brukergrupper tilgang til disse tilgangsnøklene.

Åpningsbildet for brukeradministrasjon

Dette er det første bildet du kommer inn i når du åpner brukeradministrasjonen. Her ser du en liste over brukerne i systemet. I menyen/treet til venstre finner du også en oversikt over brukere og brukergrupper i systemet. Det er dette treet du benytter for å navigere mellom brukere og brukergrupper.

Trykker du på pluss-tegnet til venstre for f.eks. Brukere, vil du få opp alle brukerne, og du kan markere en bestemt bruker for å se informasjon om den. Markerer du på nytt Brukere, vil du komme tilbake til listen over alle brukere. Det samme gjelder for Brukergrupper
Verktøylinjen øverst gir tilgang til de funksjonene som finnes. (I tillegg finner du de i menyene, og flere steder kan man også høyreklikke) I begynnelsen kan det være smart å sette på knappen Symbolforklaringer:

Dette fordi det er en del nye symboler å bli kjent med, og så lenge du har Symbolforklaringer aktiv, vil du få opp en oversikt over hva symbolene betyr nederst i bildet.

Oversikt

Når du først kommer inn i brukeradministrasjonsvinduet ser du en liste over hvilke brukere som finnes i systemet. Informasjon om brukere kan du velge å vise på to måter:
Listevisning, en liste over alle brukere i systemet, eller en oversikt over hver bruker, såkalt recordvisning. Når du åpner bildet er det listevisning som er gjeldende. Dersom du markerer en bruker under Brukere i oversikten til venstre vil det skifte til recordvisning, og du vil kun få opp informasjon om den aktuelle brukeren. For å bytte tilbake til listevisning markerer du Brukere i oversikten Det er kun i recordvisning du har oversikten over hvilke rettigheter brukeren har:
Under arkfanen Brukergrupper ser du hvilke brukergrupper brukeren er medlem av, og under arkfane rettigheter ser du hvilke rettigheter brukeren har. Både medlemskap av brukergrupper og rettigheter kan korrigeres i dette bildet. NB: Har du gjort endringer på en bruker eller opprettet en ny, blir ikke det lagret før du har trykt lagreknappen.