*
*

Innstillinger for renteberegning

Bruk av renteberegning forutsetter lisens på Professional eller Enterprise.
For å kunne beregne renter må du spesifisere renteberegningsmetode. Det er ulike steder å spesifisere dette på, enten under Menyvalget Faste register - Klient/System eller på Faste register - Kunde (eventuelt Leverandør eller Hovedbok).

Renteberegne kundereskontro

Det er generelt slik at dersom det ikke er spesifisert noe på Klient/System, beregnes det ikke rente. Dersom det er spesifisert renteberegningsmetode på Klient/System, vil den gjelde for alle kunder, så lenge ikke noe annet er spesifisert på kunden. Er det spesifisert renteberegningsmetode på kunden, vil den overstyre det som er lagt inn på Klient/System. Til slutt vil statusen på faktura bestemme om den skal renteberegnes eller ikke (rentestoppede faktura renteberegnes ikke)

Se link for hvordan de forskjellige beregningstypene fungerer.

Dersom ikke alle kundene skal renteberegnes likt kan du spesifisere dette pr kunde. Hvis du for eksempel ønsker å sette en renteberegningstype som standard, men har et par kunder som skal ha spesiell renteberegning, kan du gå inn her og spesifisere kun de som skal ha spesiell renteberegning. Du kan sette at kunden ikke skal renteberegnes, sette en spesiell rentesats eller en spesiell renteberegningstype. På de kundene hvor feltet Renteberegningstype er tomt brukes klient/system sin renteberegningsmåte på kunden. For å tømme feltet renteberegningstype på en kunde trykker du knappen Nullstill renteinnstillinger.

Renteberegne leverandørreskontro

Du kan velge å renteberegne leverandørkonti med renteberegningsmetodene Mot konto og Trinnvis. Ved renteberegning av leverandører fakturerer du ikke renten. Den blir bokført direkte mot leverandør- og kostnadskonto. Du fastsetter renteberegningsmetode, rentesats/rentetrapp o.l. på

Menyvalg: Faste registre - Leverandør - Betingelser - Rente.
Feltene er de samme som for kunder med unntak av Kontonr for rentekostnader. Her fyller man inn hvilken resultatkonto rentekostnadene skal føres mot.

Renteberegne hovedbokskonto

Du kan velge å renteberegne hovedbokskonti med renteberegningsmetoden Mot konto. Ved renteberegning av hovedbokskonti fakturerer du ikke renten. Den blir bokført direkte mot hovedboks- og kostnadskonto. Du fastsetter renteberegningsmetode, rentesats/rentetrapp o.l. på

Menyvalg: Faste registre - Hovedbok - Rente.

Feltene er de samme som for kunder med unntak av Kontonr for rentekostnader. Har fyller du inn hvilken resultatkonto rentekostnadene skal føres mot.