*
*

Føre mva i regnskap

Her finner du informasjon om hvordan du fører merverdiavgift i regnskapsmodulen

For å føre mva, benytter du mva-koder. En oversikt over hvilke mva-koder som finnes tilgjengelig i systemet finner man på Faste register - M.v.a koder. Du finner også en oversikt ved å trykke knappen med tre prikker i mvakode-feltet i bilagsregistreringsbildet i regnskapsmodulen:

Det kan være greit å være klar over at det er ulike nummer på mva-kodene i regnskap og faktura. Årsaken til dette er at i fakturamodulen har man ikke behov for mva-koder for inngående mva, samtidig som man har behov for å benytte priser både inklusive og eksklusive mva. Du finner mer om postering med mva i fakturamodulen i denne artikkelen.

Ved registrering av bilag, fører man bruttobeløpet (altså beløpet inklusive mva) mot den kontoen man ønsker å føre kostnaden/inntekten. Systemet vil så postere mva ut fra valgt mva-kode:

I dette eksempelet har vi ført et bruttobeløp med mva-kode for inngående mva høy sats. Når markøren står på denne linjen ser vi så hvor mye av beløpet som vil bli ført som inngående mva.

Etter lagring ser vi at systemet har lagt til systemføringer for mva, og at beløpet på kostnadskonto er redusert til nettobeløp:

Legg merke til at systemet i tillegg til selve mva-beløpet som føres mot balansekontoen for mva, registrerer grunnlaget for mva i et eget felt. Grunnlaget fra dette feltet benyttes i avstemmingsrapporter o.l. For å se feltet Mva grunnlag, må du sette det inn ved hjelp av Feltvelger-knappen nede i bildet (vist med gult).

Netto/Brutto:

I eksempelet ovenfor viser vi føring med mva-kode og bruttobeløp. Dersom du kun har informasjon om nettobeløpet på en post, så finnes det et par tips til hvordan du kan løse det enkelt.

Dersom det bare er enkelte poster innimellom du kun har informasjon om nettobeløpet for, så kan du føre informasjon om konto og mva-kode på linjen på vanlig måte. Fyll så inn nettobeløpet i sum-feltet og tast Enter. Naviger så tilbake til sum feltet (enten ved å klikke i feltet eller ved hjelp av piltasten), slik at sum-feltet er markert. Velg så Verktøy - Konverter til bruttobeløp, eller tast Ctrl+B:

Systemet vil da justere opp beløpet i feltet som var markert til bruttobeløp (ut fra mva-koden som var lagt inn på linjen):

Dersom det skjer rett som det er at du har nettobeløp, så kan det kanskje være like enkelt å sette på knappen Nettofelt i bilagsregistreringsbildet. Når den knappen er på (merket med gul farge) så vil du se en egen kolonne som heter Netto. Sett hake i feltet Netto dersom beløpet du har tastet inn er et nettobeløp. Systemet vil da legge til mva ved bokføring.

I eksempelet nedenfor har vi to linjer som ser like ut, men den ene har hake for Netto. Det betyr at systemet vil føre 250 i mva for denne posten (1000 + 250 i mva = 1250 brutto). For den posten som ikke har hake for netto vil systemet føre 200 i mva (800 + 200 i mva = 1000 brutto):

Bilaget blir da slik:

Andre tema: