*
*

Beregning av renter

Bruk av renteberegning forutsetter lisens på Professional eller Enterprise.
Menyvalg: Registrere – Innkreving – Renteberegning

Renteberegne kundereskontro

Her må du velge hvilken renteberegningsmetode du ønsker å beregne for.
Du kommer så inn i bildet under der du må velge hva som skal være med i renteberegningen.

Her må du velge Hent data for å få data i bildet. I bildet ovenfor renteberegner vi Kredit rente. Du kan også velge å beregne Debet rente eller begge deler. Så merker du de fakturaene du ønsker å renteberegne til venstre i listen og trykker Kjør.

Du får da opp dette spørsmålet:

En renteberegning blir oppfattet som en ordre i systemet.

Dersom du svarer Ja her vil du kunne kjøre igjennom rutine for å fakturere renter etterpå.

Dersom du svarer Nei må du samlefakturere for at renteberegningen skal bli sendt til kunden. Da henter du opp ordrer i oversiktsbildet og velger Samlefakturer, så ligger rentene som en egen linje her.

Vi svarer her Ja på spørsmålet og får valg om å fakturere rentene nå.

Vi svarer Ja, kommer inn i Samlefaktureringsbildet der rentene ligger som en egen linje og kan gå videre i veiviseren.

Dersom du svarte Nei på spørsmålet om å fakturere rentene nå vil du finne postene igjen inne på Kundekortet – Vis – Økonomiposter:

Her kan du velge Fakturer poster og kan da skrive ut faktura eller sende på epost som vanlig. Når rentene er fakturert forsvinner de fra økonomiposter på kundekortet.

Renteberegne leverandørreskontro

Du kan velge å renteberegne leverandørkonti med renteberegningsmetodene Mot konto og Trinnvis. Ved renteberegning av leverandører fakturerer du ikke renten. Den blir bokført direkte mot leverandør- og kostnadskonto. Du fastsetter renteberegningsmetode, rentesats/rentetrapp o.l. på

Menyvalg: Faste registre - Leverandør - Betingelser - Rente.

Feltene er de samme som for kunder med unntak av Kontonr for rentekostnader. Her fyller man inn hvilken resultatkonto rentekostnadene skal føres mot.

Renteberegne hovedbokskonto

Du kan velge å renteberegne hovedbokskonto med renteberegningsmetoden Mot konto. Ved renteberegning av hovedbokskonto fakturerer du ikke renten. Den blir bokført direkte mot hovedboks- og kostnadskonto. Du fastsetter renteberegningsmetode, rentesats/rentetrapp o.l. på

Menyvalg: Faste registre - Hovedbok - Rente.

Feltene er de samme som for kunder med unntak av Kontonr for rentekostnader. Har fyller du inn hvilken resultatkonto rentekostnadene skal føres mot.