*
*

eFakturabildet

eFakturabildet ser i dag slik ut:

Vi viser i resten av artikkelen noen eldre bilder for å vise med litt data:

Hovedbildet

Som en sikkert ser, består bildet av tre ark:

• Ikke innleste filer - Dette er alle filer som ligger i katalogen for nedlastede filer.
    Merk: Hvis man står i listen og trykker på F5-tasten,  vil listen oppdateres. Hvis det ikke fungerer, så trykk i selve listen (ikke på arkfanen) og prøv igjen. Det er også et eget menyvalg for dette på redigermenyen.

• Tidligere innleste filer - Alle filer som ligger i katalogen hvor innleste filer flyttes. F5-tasten virker her også.

• Filtrafikk - Viser inn- og utgående filer (eget skjermbilde for dette nedenfor).

Det er også en avkrysningsboks nederst til venstre. Det eneste den gjør er å filtrere ut filer som ikke har Nets format. Altså hvis noen av katalogene dine inneholder filer som ikke er på Nets sitt format for eFaktura, vil disse skjules ved å krysse av her.

Videre har de viktigste funksjonene fått en knapp i verktøylinjen:

• Opp / Nedlasting av filer - Denne åpner valgt serveradresse fra Nettverksinnstillinger. Siden Uni eFaktura så langt kun støtter HTTPS, vil det i praksis si at din standard nettleser (vanligvis Internet Explorer) åpnes, med den Serveradresse (URL) som ble skrevet inn i nettverksinnstillingene. Deretter må en altså selv manuelt laste opp / ned filer.

• Les inn fil(er) - Gjør at systemet prøver å lese den valgte filen i listen. Både av/påmeldingsfiler og kvitteringer vil starte en veiviser som guider deg gjennom denne prosessen

• Generer eFaktura fil - Lager en eFaktura fil (med alle nye ikke eksporterte fakturaer til kunder som er påmeldt eFaktura.) Filen havner i katalogen for utgående filer.

• Fakturaoversikt - Hvis en faktura som er sendt som eFaktura har blitt avvist av Nets (via en kvitteringsfil) så kan en se en oversikt over de avviste fakturaene her (en får opp et eget skjermbilde). Merk: Hvis det er noe å se på i denne listen så vil statuslinjen i hovedvinduet vise Det finnes eFakturaer som bør skrives ut manuelt (sjekk Fakturaoversikt). En kan se et eksempel på dette i skjermbildet over. Hvis den teksten ikke står der, er listen i Fakturaoversikt tom.

• Rapporter - Åpner Rapportoversikten (altså den gjør det samme som den store rapportknappen i hovedvinduet til modulen du er inni)

Skjermbilde for Filtrafikk:

Du bør legge merke til følgende:

• Det er en drop-down liste øverst på dette arket som lar deg velge hva du ser. For øyeblikket er valget satt til Alle. Andre alternativer er f.eks. Ubesvarte Fakturafiler som er alle sendte eFakturafiler som en ikke har mottatt kvittering på enda.

• Selve listen viser følgende informasjon:

• Jobb ID - Uni eFaktura sin interne ID for en fil (enten den er inn eller utgående)

• Forsendelsesnummer - Et nummer som Nets (og Uni eFaktura) bruker for å skille filer fra hverandre. Dette nummeret består av MMDD+ et tresifret løpenummer. Den første filen i listen er altså sendt 2. november, og den har løpenummer 001. Hvis du på noe tidspunkt må etterlyse en fil du mener du har lastet opp til Nets uten å få kvittering for denne, så er det forsendelsesnummer du må oppgi til Nets for at de skal kunne finne filen i sitt system.

• Dato - Datoen filen ble lest inn / generert. Altså tidspunktet når du som bruker utførte generering av eFaktura eller leste inn en fil fra Nets.

• Status - Sier hvilken status en fil har.

• Antall - For utgående fakturafiler, er dette antall fakturaer i filen. For inngående filer, så er ikke antall oppgitt, men svarfiler for en innlest av/påmeldingsfil vil inneholde antall godkjente/avviste av/påmeldinger i svarfilen.

• Inngående fil - er avkrysset hvis det er en inngående av/påmeldingsfil.

• Svar på JobbID - Forteller hvilken Jobb ID i listen en fil er et svar på. Når du leser inn en av/påmeldingsfil fra Nets, blir det generert en svarfil til Nets som sier om kundene ble påmeldt i systemet ditt. Denne svarfilen vil ha en Svar på Jobb ID verdi som inneholder Jobb ID for den inngående av/påmeldingsfilen. Innleste filer vil ikke ha noen verdi i denne kolonnen, eFakturafiler vil ha 0 som verdi, og svarfiler til Nets vil ha ett tall større enn 0 i kolonnen.

• Noen av linjene har forskjellig bakgrunnsfarge

• Hvit bakgrunn - Dette er utgående eFakturafiler

• Lyserosa bakgrunn - Utgående svarfiler på av/påmelding. På skjermbildet er fargen veldig lysegulaktig (f.eks. linje nr. 5) fordi skjermbildet er redusert til 256 farger.

• Mørkerosa bakgrunn - Inngående av/påmeldingsfiler. På skjermbildet så er denne fargen grå (f.eks. linje nr. 4) fordi skjermbildet er redusert til 256 farger)
  • Kvitteringsfiler fra Nets vil ikke vises i denne listen som egne jobber, siden de endrer på statusen til eksisterende jobber. Eksempelvis vil en eFakturafil i listen normalt få status Ferdigbehandlet hvis kvittering for den fakturafilen er innlest. (Den kan selvsagt få andre statuser, bl.a. Forsendelse avvist)

Skjermbilde for Fakturaoversikt

I denne listen vil alle fakturaer som er avvist vises. Kort forklaring til hver kolonne i listen:

• Skjul - Hvis du krysser av her, og trykker på knappen med utropstegn-ikon, vil ikke lenger den avkryssede faktura vises i listen. Altså når du har behandlet en faktura, kan du skjule denne.

• Fakturanr - Fakturanummer på den avviste eFaktura.

• Sendt dato - Datoen fakturaen ble sendt som eFaktura (altså samme tidspunkt som eFakturajobben har i filtrafikkoversikten)

• Feilkode - Kode som forteller hvorfor fakturaen ble avvist.

• Feilkode (jobb) - Feilkode for hvorfor eFakturajobben som fakturaen tilhørte ble avvist. Hvis en jobb er avvist, er også alle fakturaer i jobben avvist.

• Eksportjobb - Jobb ID til den aktuelle eFakturajobb (som du da kan finne i filtrafikkoversikten)

Det er også verdt å merke seg at statuslinjen sier hvor mange fakturaer det er i oversikten over avviste fakturaer, og hvor mange fakturaer det er totalt i eFakturajobben som fakturaen tilhører.

Normal bruk av denne listen er altså:

1. Sjekk feilkode (i tilfelle det er noe galt med selve systemet som må rettes opp)

2. Skriv ut faktura manuelt

3. Kryss av behandlet faktura, og velg skjul (Knapp med utropstegn). Eventuelt en kan skrive ut, og krysse av til man er ferdig med de fakturaer man vil behandle, og så skjule alle som er avkrysset på en gang.

Til slutt litt om skjuling av avviste fakturaer. Alle fakturaer som skjules samtidig kan finnes frem igjen ved hjelp av menyvalget Rediger->Fjern forrige skjuling av fakturaer. Denne virker baklengs, en skjuling om gangen, slik at en ved å utføre menyvalget nok ganger vil se alle fakturaer som noen gang har vært i listen. Det er også menyvalg for å krysse på/av alle fakturaene i listen (hvis det skulle være veldig mange).