*
*

Oppsett og innstillinger for bruk av eFaktura

eFaktura blir installert ved at du kjører LiveUpdate etter at du har fått lisens på modulen. Deretter starter du modulen slik:

Menyvalg i Faktura: Registrere - Faktura eksport - eFaktura

Menyvalg i Uni Eiendom: Periodiske rutiner - eFaktura

Ved første gangs oppstart må man så vedlikeholde innstillingene. Det finnes to typer innstillinger i Uni eFaktura. Den første man bør ta tak i er Nettverksinnstillinger.

Nettverksinnstillinger

Disse ligger på Rediger menyen, valget Vedlikehold av nettverksinnstillinger. Dette er et register hvor man setter opp en kommunikasjonstype.

For øyeblikket støtter Uni eFaktura kun HTTPS som forbindelsestype. Siden bruk av HTTPS i praksis vil si at du selv må logge deg på Nets sine sider og laste opp og ned filer manuelt, trenger du kun å fylle ut feltene Navn, Serveradresse og Forbindelsestype. Hvis du vil, kan du også legge inn en beskrivelse.

Selve skjermbildet ser slik ut:

Kort forklaring til hvert felt:

• Navn Dette er navnet på innstillingen (dette er det navnet du vil se i de vanlige innstillingene når du velger kommunikasjonstype)
  • Beskrivelse - Dette er en beskrivelse av innstillingen. Skriv hva du vil, feltet er kun tilstede for at du lettere skal kunne skille mellom flere innstillinger hvis du bruker det.
  • Serveradresse - IP-adresse eller URL som skal brukes når du kobler mot Nets sin(e) server(e).
  • Port - Hvis en bruker FTP for overføring av filer, så vil normalt FTP-servere kjøre på port 21 (men det kan endres av de som drifter en FTP server)
  • Brukernavn - Hvis server krever et brukernavn så settes det inn her.
  • Passord - Hvis server krever et passord (til brukernavnet) så settes det inn her.
  • Forbindelsestype - Nets støtter 3 forskjellige forbindelsestyper (HTTPS, FTP og SNA)

Når du har opprettet (minst) en innstilling her, må de vanlige innstillingene settes opp.

Innstillinger

Først selve skjermbildet:

Kort forklaring til hvert felt:

• Katalog for nedlastede filer - Her vil programmet lete etter nye filer (Arkfanen Ikke innleste filer i grensesnittet til selve programmet). Siden Uni eFaktura kun støtter HTTPS (manuell nedlasting av filer), må du selv passe på å legge filer du laster ned fra Nets i den katalogen du velger her.
  • Innleste filer flyttes hit - Når du har lest inn en nedlastet fil (som ligger i Katalog for nedlastede filer), vil filen flyttes hit etter at filen er ferdigbehandlet. Filer i denne katalogen vises under arkfanen Tidligere innleste filer)
  • Utgående filer legges her - Når du leser inn av/påmeldingsfiler, vil svarfiler til Nets legges her. Det samme gjelder genererte eFaktura filer. Det er altså denne katalogen du vil hente filer fra når du laster opp filer til Nets.
  • Testmodus - Må være avkrysset under test mot Nets (som alle brukere av eFaktura må igjennom før de får gå i produksjon)
    Bruk følgende kommunikasjonsinnstilling - Her velger du den innstillingen du laget under nettverksinnstillinger (forrige avsnitt). Hvis listen er tom, har du ikke opprettet noen Nettverksinnstillinger enda. Da må du gjøre det senere, og gå tilbake hit og velge denne.
  • Kunde-ID - Din bruker ID hos Nets. Denne får du av Nets (ev. av banken din når du oppretter en avtale). Blir lagt inn i alle filer som produseres, slik at Nets entydig kan identifisere avsender av filen.
  • Ta med Faktura som er merket med Factoring - Om det skal eksporteres faktura som er merket som factoring
  • Ta med Fakturaprint - Dersom du har avtale med Nets om Fakturaprint. Da også faktura til kunder som ikke benytter eFaktura. Da vil Nets printe disse og sende de ut for deg.
  • Bruk fakturamal - Nets har støtte for to fakturamaler (hvordan fakturaen ser ut for kunden i nettbanken eller på papir dersom du har avtale om Fakturaprint. Du må avtale med Nets hvilken mal du skal bruke. Systemet bruker Mal 01 som standard
  • Ta med følgende utskriftsstatus - Denne gjelder bare for de fakturaene som eksporteres til Fakturaprint. Du kan filtrere på utskriftsstatus dersom du f.eks har printet ut en faktura og sendt til kunden selv.
  • Minstebeløp for eksport - Om denne er fyllt ut så vil det filtreres på beløp hvilke faktura som blir med i eksport-filen

Det er en fordel å opprette egne kataloger for de tre kataloginnstillingene for nedlastede, innleste og utgående filer, slik at en ikke blander eFaktura filer med andre filer (slik at det er letter å holde oversikt).

Du bør også lese om Filer i eFakturaløpet i denne manualen (slik at du har oversikt over hvordan filutveksling foregår, og hvilke rutiner du bør ha for ikke å sende/lese inn samme fil flere ganger.)