*
*

Grunndata til Unimicro Lønn - Tilpass lønnsarter

I utgangspunktet anbefaler vi at du benytter lønnsartregisteret som finnes i Unimicro Lønn, men det kan av og til være nødvendig med litt tilpasninger.

Unimicro Lønn har et utvidet standard lønnsartregister sammenlignet med Unimicro V3 Lønn. Det er flere lønnsarter tilgjengelig, og dersom du skrur på funksjoner som krever andre opplysninger (som skatte- og avgiftsregel), vil du få synket inn et sett ferdige lønnsarter tilpasset den funksjonen.

OBS: Dersom det er en skattefri organisasjon, så bør du skru det på i innstillingene før du kjører lønn. (Innstillinger - Lønn - Spesielle innstillinger - Skatter og avgifter: Sett på hake for Skattefri organisasjon, og lagre innstillingene). Dette da standard lønnsarter blir oppdatert med korrekt skatte- og avgiftsregel.

Vi anbefaler så langt det er å benytte det ferdige lønnsartregisteret. Årsaken er at dersom det kommer endringer i regelverk som krever nye lønnsarter, eller endringer på eksisterende, vil dette vedlikeholdes av systemet så lenge du bruker det som er standard lønnsarter.

Du kan endre navn og konto på lønnsarter uten at du mister koblingen til standard lønnsartregister. Det er dersom du endrer på enkelte andre ting, som a-meldingsoppsett, den koblingen forsvinner.

Lurer du på hvilke lønnsarter som er i bruk i V3 lønn? Ta ut rapporten "Sum pr. lønnsart" som du finner i rapportgruppe Lønnsart. Ta den ut for hele året, gjerne både i år og i fjor. Se også filmen nederst på siden for utvidet informasjon.

Du finner lønnsarter i Unimicro på Lønn - Lønnsarter:

Du får da denne listen:

Du sorterer enkelt ved å klikke på kolonneoverskrifter. (Pilen viser at her er det sortert på Nr)

Du kan enkelt søke opp lønnsarter.

Du får opp detaljene for en lønnsart ved å klikke på den i listen.

Under Flere valg finner du valg for å eventuelt opprette ny lønnsart.

Når må du tilpasse?

Når dere benytter andre kontoer:

Dersom dere i regnskap benytter andre kostnadskontoer enn standard lønnsartregister, og dere ikke vil gå over til nye kontoer, må du endre kontoer på lønnsarter. Har dere f.eks. benyttet konto 5010, må alle lønnsarter knyttet mot konto 5000 endres. Det gjøres enklest ved å rett og slett søke på 5000.

Klikk filter-knappen til høyre for Søk. Legg til søk på Hovedbokskonto er 5000:

Velg Aktiver søk. Du får da opp alle lønnsarter som har konto 5000.

Klikk på linjen med en lønnsart, så får du opp lønnsarten. Velg Flere valg (oppe til høyre) og velg Åpne for redigering. Endre til korrekt kontonummer, og velg Lagre:

Når du har lagret, klikk Lønnsarter rett over navnet på lønnsarten:

Da kommer du tilbake til samme søk som du hadde, og du ser at den lønnsarten du har korrigert er borte fra listen:

Du kan så gjenta til du har fått korrigert konto på alle.

Legg merke til at tilleggskontering er bygget opp litt annerledes enn i V3 Lønn. Dersom en lønnsart ikke har hake for Utbetales, så får du tilgang til å legge inn motkonto. Dette er fra lønnsart 888 Elektronisk kommunikasjon betalt av arbeidsgiver:

Du kan ikke søke på motkonto, men kontroller de lønnsartene med fordeler som dere benytter tilleggskontering på.

Når dere importerer variable lønnsposter (timer el.l.), og det er vanskelig å få endret lønnsartnummer i eksporten:

I så fall må dere opprette de lønnsartene dere trenger. Husk å aktivere redigering i lønnsartbildet før dere endrer. Husk å sette opp a-meldingsinformasjon på de lønnsartene som skal med i a-meldingen.

Videre til neste punkt.
Tilbake til hovedside for overføring av data.
Tilbake til hovedside om overgang til nytt lønnssystem.