*
*

Kjøre dagsoppgjør

Du benytter veiviseren for dagsoppgjør for å kjøre dagsoppgjøret.
Menyvalg: Hjem - Dagsoppgjør

Alle salg blir registrert på den datoen som er lagt inn på salget. Det er ikke mulig å kjøre samlet Dagsoppgjør for eksempel en gang i uken, det blir laget et oppgjør pr dag. Du kan ha flere dagsoppgjør liggende, men du må kjøre det eldste dagsoppgjøret først. Dersom du har flere kasser må du ta det eldste oppgjøret pr kasse først. Du må ta ett dagsoppgjør pr kasse dersom du har flere kasser. Husk å kjør Z-rapport hver dag også. Se hvordan du avstemmer bankterminalen nederst i artikkelen.

Du finner knappen for Dagsoppgjør her:

I veiviseren viser tilgjengelige dagsoppgjør pr dato og pr kasse:

Velg hvilket dagsoppgjør du ønsker å kjøre fra listen og trykk Videre.

I dette bildet kan du foreta innskudd eller uttak av kassen. Listen viser også eventuelle innskudd/uttak registrert i løpet av dagen under Vis - Uttak/Innskudd i salgsregistreringsbildet. Trykk Videre.

I dette bildet skriver du inn opptalt kontantbeholdning. (Siste dags beholdning pluss dagens omsetning pluss/minus evnt innskudd/uttak, altså totalbeløpet i kassen.) Du kan her velge om du vil skrive inn hele beløpet med en gang eller telle de forskjellige myntene og sedlene for seg og registrere antallet for de ulike valørene.

Dersom opptalt beløp ikke er likt med det som er registrert i kassen, vil du få opp denne meldingen. Dersom du går tilbake og endrer på kontantbeholdningen vil dette bli loggført. Systemet tar deg videre etter at du har talt opp en gang til uavhengig av om du var innenfor grensen eller ikke. Det er mulig å selv bestemme hva som skal være grensen for maks kassedifferanse, dette settes under Faste registre - Klient/System - Systeminnstillinger - Butikkdatainnstillinger. Her setter man også opp kassekonto og differansekonto. Differansen mellom inntastet kontantbeholdning og det som systemet har beregnet må føres mot en gitt konto. Hvilken konto som skal brukes må du sjekke med din regnskapsfører/revisor.

I neste bilde viser veiviseren detaljene for dagsoppgjøret.
Her har du muligheten for å endre startbeholdningen i kassen.
I Uttak til nattsafe/bank legger du inn beløpet som tas ut av kassen og som dermed ikke blir med i startbeholdningen neste dag. (Uttak til nattsafe/bank vil bli bokført ut av kasse og inn på angitt konto i dagsoppgjøret.)

Trykker du på Lagre oppgjør får du opp en forhåndsvisning av bilaget før du bokfører. Trykk Videre.

Du kan nå velge om du vil ta et nytt dagsoppgjør, se på oversikten over dagsoppgjørene, kjøre z-rapport, skrive ut dagsoppgjøret, eller bokføre det. Du kan også bokføre fra oversikten senere (Faste registre - Oversikt dagsoppgjør).
Velger du å bokføre, kommer det opp et bilde der du kan angi nummerserie for regnskapsbilaget oppgjøret skal registreres på. Klikk OK for å postere. Du får da melding om hvilket bilagsnummer dette bilaget har fått.

MERK: Du må kjøre Z-rapport hver dag. Du trenger ikke å skrive den ut, men den skal produseres. Du finner også Z-rapport under Rapporter i salgsbildet.

Rapporten legges som bilag i regnskapet.
Her er et eksempel på utskriften fra dagsoppgjøret som ble tatt i oppgjøret overfor, det er flere forskjellige rapporter som kan tas ut:
Benyttes også Uni Regnskap, kan du velge å bokføre Dagsoppgjøret. Du kan dermed gå på forespørsel på bilag i regnskapet og skrive inn bilagsnummer, og du får opp dette bilaget:

Utskrift av tidligere dagsoppgjør
Du kan gå tilbake i historikken og skrive ut tidligere dagsoppgjør. Dette gjør du med følgende prosedyre:
• Gå i Butikkdatamodulen - Rapporter - Rapportoversikt
• I venstre del av bildet (i Rapportgrupper) klikker du på Dagsoppgjør. Du får opp en liste med ulike rapporter på høyre side (under Rapporter).
• Dobbelklikk på Dagsoppgjør.
• Velg fra nedtrekksmenyen hvilket dagsoppgjør du ønsker utskrevet. Klikk OK-knappen.

Avstemming av bankterminal
For at beløpene som er registrert på bankterminalen skal bli godskrevet din bankkonto, må du avstemme terminalen. Vi anbefaler å avstemme hver dag.

Gå til salgsbildet - Vis - Betalingsterminal - Avstemming for å avstemme:

Du vil her også ha valg for x og z-rapport, men dette er rapporter som gjelder for bankterminalen, må ikke forveksles med x og z rapporter som må kjøres på selve butikkdataen for å få ut rapporter over komplett salg og bevegelser.