*
*

Rutine for å beregne lagerpris på vare

Menyvalg: Faste registre - Vareregister - Rutine for å beregne lagerpris på vare

Dersom du benytter deg av automatisk bokføring av vareforbruk, og bruker kalkulert lagerpris, kan du kjøre en rutine for å få kalkulert lagerprisen. Etter å ha kjørt denne rutinen, vil du også få nøyaktige lagerverdilister dersom du velger å basere den på bokføringsverdi.

Rutine for automatisk oppdatering av lagerpris.png

Rutine for beregning av lagerpris på varer, vil kalkulere bokføringsverdien/lagerprisen på en eller flere varer, alt etter hva som velges. Rutinen tar snittet av prisen (innprisen) på alle varemottak som er gjort på varen. Den tar IKKE hensyn til om du har lagt inn varer direkte på lager med funksjonen Legg inn under arkfane Lager -Lager korr. på varekortet eller under Inn på lager på Faste register - Administrere Lager. Det er derfor ikke anbefalt å kjøre denne rutinen dersom du ikke konsekvent bruker funksjonen varemottak for å legge varer på lager.

Bokføringsverdien for alle varer vil alltid oppdateres så lenge du legger inn varer på lager, enten via varemottak, lageradministrasjon eller varekortet. Bokføringsverdien beregnes da etter formelen:

[(antall på lager * registrert bokføringsverdi) + (innpris i varemottak el. tilsvarende * antall i varemottak el. tilsv. )]/totalantall

Systemet vil altså alltid benytte den registrerte bokføringsverdien på de varene som alt er på lager og legge til ny innpris for nye varer, og til slutt ta gjennomsnittet av dette for å finne ny bokføringsverdi for en vare. På denne måten vil systemet beregne etter FIFO prinsippet.

Dersom du har valgt å bokføre vareforbruk ved hjelp av kalkulert lagerpris og lagerprisen er 0 vil systemet benytte innprisen på varekortet som bokføringsverdi.