*
*

Momskoder

Ajourhold av standard mva-koder i systemet gjøres her. Det er også mulighet for å opprette egne koder til bruk i systemet.

Menyvalg: Faste register - M.v.a koder

Her er en oversikt over kodene som gjelder fra 01.01.2017:  Oversikt over mva-kodene fra 01.01.2017

Bildet er delt inn i 7 kolonner. De to første kolonnene angir kode og navn på momskoden. I den tredje er det krysset av for de momskodene som er tilgjengelig i fakturamodulen. (Eks.- og Inkl. Mva kode kolonnene angir hvilken mva-kode du benytter for pris eksklusiv og inklusiv mva i fakturamodulen). Siste kolonne viser hvilken SAF-T-momskode denne koden rapporteres som. Som du ser har Unimicro V3 tilsvarende mva-koder i regnskap som SAF-T-kodene.

Ny mva-kode

OBS: I versjon 3.62.23 og senere, så er funksjonen for å lage ny mva-kode tilpasset mva-systemet fra 2017. Du får altså en feil i formelen dersom du prøver å opprette nye mva-koder på 2016 på versjon 3.62 og høyere. Dersom du har behov for å føre med forholdsmessig fradrag på 2016 eller tidligere, og ikke har mva-kode for dette alt, så må du føre manuelt (dele beløpet og føre en post med mva-kode og en uten).

Dersom du trykker Ny-knappen får du opp en vegviser for oppretting av ny mva-kode. Vi velger å vise den via et eksempel der vi setter opp en mva-kode for forholdsmessig fradrag for inngående merverdiavgift. I eksemplet viser vi en bedrift som mottar inngående fakturaer med 25 % mva, som skal fordeles med 60 % på avgiftspliktig del og med 40 % på den delen uten fradrag for inngående avgift. Du velger Ny og Bruk mal for fordeling.

14_Ajourhold av mva koder.png

Du velger koden Inngående mva, høy sats (kjøp), legger inn tallet 60, nederste valg er låst til ingen mva, legg inn 40 her. Alle mva-kodene i Uni kommer opp i utvalget, i praksis er det bare de 3 for inngående avgift som er aktuelle å bruke (høy, mellom og lav)

15_Ajourhold av mva koder.png

I neste bilde må du legge inn et navn på den nye koden, vi legger inn: Høy sats, fordeling 60/40 (den vil få nr. 1000 eller høyere)

16_Ajourhold av mva koder.png

Pass på at det ikke står noe (heller ikke 0) i feltene for eks.mva.kode og inkl.mva.kode før du lagrer.

Da er du ferdig. Kontroller alltid bokføringen i en testkjøring før du tar koden i bruk.