*
*

Momsoppgjør

Unimicro V3 har datostyrt momsoppgjør. Dette betyr at avgiftene for det enkelte bilag blir tilordnet en avgiftsperiode ut fra datoen på bilaget, ikke ut fra rekkefølgen på bilagene. Du kan dermed føre bilag på neste avgiftsperiode selv om du ikke har foretatt endelig momsoppgjør for inneværende periode. (For mer informasjon om hva som bestemmer hvilke tall som blir med på momsoppgjøret, se artikkelen om viktige punkter for mva.)

Menyvalg:  Periodiske rutiner - M.v.a oppgjør

I bildet som kommer opp, må du velge periode (Omsetning t.o.m termin/måned) for å kunne kjøre periodeavslutning/Mva-oppgjør. Systemet vil alltid foreslå første termin første gang du er inne, og så foreslå en termin høyere enn den som ble kjørt sist når du kommer inn i bildet. For å jobbe videre med, eller se, et tidligere kjørt oppgjør så blar du tilbake med pil-knappene.

Bildet viser de mva-tallene som finnes for den perioden du har valgt. Før oppgjøret er periodeavsluttet kan du lukke bildet, føre ekstra poster på terminen, og når du åpner bildet igjen vil tallene være oppdatert.

Periodeavslutning: Når alt er OK velger du Periodeavslutning. Momsoppgjøret blir da bokført.

Du finner veiledning til hvordan du leverer skattemelding for mva til altinn her.

Forklaring til feltene

ID I dette feltet står nummeret til kjøringen. Hver kjøring får en unik ID. Du kan ta ut endringsoppgaver, slette kjøringer og lignende, så det er ikke alltid at ID-nummeret stemmer med Periodenummeret. Du får ikke redigere ID-nummeret

Nr Dette er nummeret på kjøringen. Det er tre- eller firesifret, og viser bl.a. hvilken periode kjøringen gjelder for. Det første sifferet er nummeret til den siste måneden i terminen. Det vil f.eks komme opp 400 for termin 2 (mars/ april), siden siste måned i terminen er periode 4 (april.). Sletter du oppgjøret og kjører det på nytt,  vil denne komme opp som kjøring nr. 401 (korrigert) osv.

I Status vil det komme opp om kjøringen har status som kjørt, korrigert eller slettet. Det er kun første kjøring på en termin som kan ha status Kjørt. Dersom du sletter kjøringen og kjører på nytt vil den nye få status korrigert. Når du kommer inn i bildet så vil du alltid se en ny kjøring som ikke er kjørt, så den vil ha status Ikke kjørt. Skal du se på en annen kjøring må du bla tilbake til den kjøringen vha piltastene (Forrige/Neste)

Sletting av en kjørt mva. oppgave gjøres ved å bla med pilene frem til den kjørte oppgaven, og så velge Rediger - Slett. Denne rutinen gjør at bilaget i regnskapet automatisk motposteres på samme bilagsnummer som mva-oppgjøret ligger på. Status for denne perioden vil da bli Slettet. En ny kjøring for samme periode vil så få status Korrigert. NB: Du har kun anledning til å slette sist kjørte oppgjør. Skal du slette oppgjøret for en tidligere termin må du slette bakover til den terminen

Bilagsnr: Viser bilagsnummeret til momsoppgjør som er periodeavsluttet/kjørt.

Omsetning t.o.m termin/måned I dette feltet setter du hvilken termin kjøringen gjelder. Systemet vil alltid foreslå to-måneders-termin på nye klienter. Skal du endre det, kan du gjøre det under Registrere-menyen.

Når du tar et momsoppgjør, må du se at kjøringen har status Ikke kjørt. Så kan du velge Periode i Omsetning t.o.m termin-feltet. Skal du se en tidligere kjøring må du bla deg tilbake til den kjøringen v.h.a pilene i øverste linje. Det hjelper ikke å bare endre periode på en kjøring som har status Ikke kjørt.

Merk: Husk at momsoppgjøret tar med all uoppgjort mva til og med valgte termin. Det vil si at dersom du f .eks ikke har kjørt momsoppgjøret for 2.termin, så vil tallene bli med på momsoppgjøret for 3.termin. Husk derfor alltid å kjøre momsoppgjøret, ikke kun forhåndsvise det.

Dersom du absolutt må rette noe på en avsluttet periode, og levere det på den perioden, kan du bokføre på en gammel dato og deretter slette momsoppgjøret og kjøre det på nytt. Dersom du har kjørt momsoppgjør for perioder etter det du skal korrigere for, så må du slette alle oppgjørene som kommer etter, før du får slettet. Husk å kjøre alle oppgjørene på nytt etterpå (og levere skattemeldingen for hver av periodene.).

Som Posteringsdato for momsoppgjøret kommer det opp siste dato i momsperioden, 30.04. for 2.termin. Det er det som er bilagsdatoen på momsoppgjøret.

Kommentar Her kan du skrive inn en kommentar til mva-oppgjøret, dersom du ønsker det. Denne kommentaren er kun til din opplysning, og har ingen praktisk betydning.

Bokføring av momsoppgjøret på momskontoene går automatisk ved kjøring av momsoppgaven (periodeavslutning), men du må selv betale og føre innbetalingen/utbetalingen av momsoppgjøret (standard konto 2740 mot kasse/bank).

MVA meldingen: I denne boksen til høyre i bildet, leverer du skattemelding for mva til altinn. Du finner utvidet forklaring til dette her.

Noen sjekkpunkter dersom ikke momsoppgaven stemmer

• Feil %-sats på oppgaven: Ved vanlig bokføring brukes momskoder, men systemet godtar også at det føres direkte på kontoene.
  • Kontoer for mva er satt på Faste register - Klient/System - Systeminnstillinger og bør ikke endres etter at bokføringen har startet. Det må være samsvar mellom systemparametre og kontoplan hovedbok. Dersom du får meldingen Feil i systemparametre betyr det at det ikke er samsvar mellom momskontoer i hovedbok og de som ligger inne i systemparametrene. Dette må da rettes opp!
  • Dersom det ligger tall inne på tidligere avsluttede terminer, kan en av grunnene også være at det er bokført bilag med dato fra en tidligere periode ETTER at momsoppgjøret er kjørt. Dette tar systemet hensyn til, og disse føringene vil bli tatt med i neste momsoppgjør.
  • Totalomsetning kan ikke sammenlignes med salgskontoen. Dette fordi det på salgskontoen kan være ført bilag med andre momskoder. Du kan også ha ført med mva-kode på andre konti enn dem du avstemmer mot. For å sjekke om omsetning stemmer, gå til kontoene for grunnlag og finn alle bilag som er ført der med dato i momsperioden.

For mer informasjon om avstemming av momsoppgjøret, se Avstemme mva.

Se artikkelen MVA i Uni for mer informasjon om hvordan MVA fungerer i Unimicro V3