*
*

Rutine for post-mot-postavmerking

Dette er en rutine for å få systemet til å lukke poster på reskontro.

Menyvalg: Fil - Systemverktøy - Rutine for post-mot-post avmerking

VIKTIG! Du må alltid stå i siste tilgjengelige år før denne rutinen kjøres. Ta backup før du setter i gang med denne rutinen - da den ikke er reverserbar. Det er bedre å legge tilbake en backup ved store avvik enn å prøve å rydde opp i evt. poster som systemet ikke klarer å lukke.

Rutinen er tilgjengelig i Professional og Enterprise.

1 menyvalg_1.png

Denne rutinen rydder opp i post-mot-post avmerkingen og haker av innbetalinger mot riktige fakturaer. Kvaliteten på dataene bestemmer hvor godt rutinene kan lukke postene. Har du f.eks. ikke benyttet fakturanummer ved registrering av poster mot reskontro så mangler en viktig nøkkel for at systemet skal kunne lukke poster.

2 overføring.png

I det første bildet velger du hvilken kontoer som skal sjekkes. De ulike valgene er

Alle konti: Rutinen vil kjøre automerking for alle kunde- og leverandørkontoer i systemet.

Konti med åpne poster: Rutinen vil kjøre automerking for alle kontoene som har åpne poster.

Kunder med differanse mellom ubetalte faktura og kundesaldo: Rutinen vil kjøre automerking for alle kunder med differanse mellom ubetalte fakturaer og kundesaldoer.

Kontoer med åpne poster og saldo lik 0: Rutinen vil kjøre automerking for alle kontoer med åpne poster som har saldo kr 0.

En konto: Rutinen vil kjøre automerking for en enkelt konto, og du kan taste eller søke opp den kontoen som rutinen skal kjøres for.

Klikk på Videre når du har gjort ditt valg.

Avansert: Her kan du velge å slette alle avmerkingen på postene som er registrert og å Gjenoppbygge registrene. Mer info om denne funksjonen her.

Innstillinger

4 utvalg.png

I dette bildet velger du hvilken metoder som skal brukes for å merke postene.

Nullstill merking på kontoer før de automerkes: Åpner opp alle poster og merker de deretter mot hverandre. Denne bør ikke være på med mindre du ønsker å begynne helt på nytt. (Husk at dersom du åpner opp igjen alle poster på en kunde, så vil de tilhørende fakturaene i fakturamodulen endre status til Registrert, og kun få status Betalt dersom samme post blir lukket igjen.)

Så må du velge hvilke metoder du vil bruke når du skal sjekke post-mot-post:

Merk alle med like fakturanummer og samsvarende beløp: Dette valget vil lukke alle poster som har samme fakturanummer og beløp. Det vil si at dersom det finnes to poster med samme fakturanummer på en reskontro, og beløpet går helt opp (f.eks +100/-100), så vil de postene bli lukket mot hverandre.

Merk alle med like fakturanummer (uavhengig av beløp): Denne merker alle fakturaene og innbetalingene som har felles fakturanummer men ikke samme beløp. Det vil si at her vil systemet merke delbetalte poster mot hverandre.

Merk alle med samsvarende beløp: Merker alle fakturaer mot innbetalinger der summen er den samme (avhenger ikke av fakturanr).

Merk alle (eldste først): Denne rutinen merker alle postene mot hverandre. Den starter med den eldste posten, og lukker til restbeløpet på de åpne postene til sammen stemmer med saldo på konto.

Dersom flere av valgene er på, vil rutinen begynne med det øverste valget. Når alle postene som stemmer med det er lukket, så går systemet videre til neste valg.

Husk å alltid ta backup først!