*
*

Innstillinger for Autobank remittering – Direkte remittering via SFTP

Nedenfor finner du beskrivelse av hvordan du setter opp innstillinger for Autobank; Direkte remittering via SFTP.

Ta kontakt med support@unimicro.no dersom du ønsker bistand til å sette opp innstillingene. Dette vil i så fall bli fakturert for medgått tid, etter gjeldende sats.

1: Remitteringsinnstillinger:

Du må først og fremst ha på plass vanlige remitteringsinnstillinger. Se her for hvordan de settes opp. Du må sette opp mappe for filer til/fra bank, selv om de ikke benyttes lengre.

Du må også sette opp den/de bankkonto du skal benytte, og tilhørende hovedbokskonto under arkfane Bankkonto. (Det er ikke tilstrekkelig å fylle det inn under Generelt.)

Under arkfane Telepay/ISO20022, må du fylle inn Foretak (som vanligvis er klientens organisasjonsnummer). Husk å kontrollere at du har lagt inn korrekt organisasjonsnummer i Foretak.
I enkelte tilfeller må du også fylle inn ett eller flere av de andre ISO-feltene, dersom det står noe om det i avtalen fra banken, når den er klar:

ISO SignerID: Gjelder feltet InitgPtyId i ISO-filen. Fyll inn dersom det står i avtalen med banken.

ISO AvtaleID: Gjelder feltet DbtrId i ISO-filen. Fyll inn dersom det står i avtalen med banken.

ISO Division: Benyttes blant annet av DNB. Fyll inn dersom det står i avtalen med banken.

ISO DivisionNr: Benyttes blant annet av DNB. Fyll inn dersom det står i avtalen med banken.

Eksternt kundenr: Benyttes blant annet av Danske bank. Fyll inn dersom det står i avtalen med banken.

OBS: Direkte remittering via SFTP benytter ISO-formatet. For at det skal fungere må du ha registrert din banks SWIFT-kode på Faste registre – Klient/System – SWIFT kode.

2: Autobank-oppsett for remittering i Unimicro V3:

Velg Autobank i Hovedmeny.
Marker klienten du skal sette opp avtale for i listen til venstre, og velg Ny remittering-avtale.

Du kommer da inn i en vegviser for oppsett av ny avtale.

Du må først akseptere avtalen, ved å sette hake for «Jeg aksepterer vilkårene i avtalen», og så kan du velge Neste:

Klienten må være satt opp for Uni24, altså ha en Uni24-konto, for at du skal kunne benytte Autobank remittering. Dersom valget for å akseptere avtalen ikke er aktivt/viser med grå farge, så finner ikke systemet en Uni24-konto for klienten. Rull da til bunnen av avtalen, så kan du opprette en Uni24-klient derifra:

Når Uni24-klienten er på plass, så kan du sette hake for «Jeg aksepterer vilkårene i avtalen» og velge Neste.

Neste bilde gjelder kommunikasjonen med mellomleddet mot banken/betalingsformidler, altså oppsett av SFTP. Her er det forskjellig fremgangsmåte for hver betalingsformidler (ref flyt for Aritma (ZData) og Nets). For Aritma (ZData) har du altså Kundeid og nøkkel å legge inn. For Nets skal du generere nøkkel og sende til Nets, og så skal du senere fylle inn den kundeid som du får tildelt.

Opprette et nytt SFTP-oppsett: (Dersom du skal benytte et eksisterende oppsett på en ny klient, kan du klikke på det oppsettet som skal benyttes, og velge Neste.)

Trykk på Ny linje-knappen, for å opprette et nytt oppsett.

Navn på avtale: Fyll inn et navn på SFTP-oppsettet. Det bør være et navn som gjør at du kan kjenne den igjen. Du kan benytte samme SFTP-oppsett for flere klienter, så du kan f.eks. ha med navnet på banken i avtale-navnet.

Kontaktperson/Kontakt epost/Kontakt telefon: fyll inn kontaktinfo til den som skal være kontaktperson for banken/Aritma (ZData)/Nets for klienten. (Bør være regnskapsfører eller andre med oversikt.)

Lagre ved hjelp av diskett-knappen oppe til venstre i bildet.

Resten av oppsettet i dette steget i vegviseren er avhengig av hvilken tredjepart som er betalingsformidler:

Aritma (ZData):

• Fyll inn KundeID, som mottatt fra Aritma (ZData).
  • Lagre nøkkel-filen som du har mottatt fra Aritma (ZData) et sted på maskinen. Klikk pluss-tegnet til høyre for feltet Privat nøkkel, og hent opp filen.
  • Sett på hake for Aritma (ZData).
  • Lagre ved hjelp av Diskett-knappen.

Nets:

• Dette skjer etter at Nets har bedt om å få et sett med Public Keys. Du bør her bestille en time for oppsett hos support@unimicro.no.
  • Etter at du har lagret navnet og kontaktopplysningene, trykk knappen Hent nøkkelsett.
  • Lagre, ved hjelp av diskett-knappen oppe til venstre. Du skal da se stjerner i feltene Offentlig nøkkel og Privat nøkkel
  • Klikk pil-knappen til høyre for Offentlig nøkkel for å laste ned nøkkelen. Velg et sted å lagre nøkkelen, og gi filen et navn som er lett å kjenne igjen. (Ta gjerne med klientnavnet el.l.)
  • Filen med nøkkelen skal så sendes som svar på henvendelsen fra Nets. Det er så langt som du kommer i denne omgang, men du kan også koble mot konto (neste steg i vegviseren).
  • Senere får du kundeID i retur. Gå da inn på Autobank, marker klienten, velg Innstillinger remittering, og fyll inn KundeID i feltet for det.

Velg Neste i vegviseren. Det bildet du kommer inn i viser tilgjengelige konti du kan koble autobank-avtalen mot. Klikk på korrekt konto og velg Neste og Fullfør.

Du kan så lukke/avbryte vegviseren.

Du bør også oppgi et passord for å kunne nullstille eller slette remitteringsposter, så derfor bør du i tillegg inn på bildet for å redigere innstillinger.

3: Redigere innstillinger:

For å fylle inn mer informasjon på avtalen etter første gangs oppsett, marker klienten inne på Autobank, og velg Innstillinger remittering.

Du får da opp dette bildet:

I den øverste delen skal detaljene om SFTP og oppsettet for kommunikasjon med den. Nets kaller dette for Kommunikasjonsavtalen. Du kan benytte samme SFTP-oppsett for flere klienter.

I den nederste delen av bildet finner du kontoene på klienten, og du kan oppgi kontaktinfo og koble kontonummer mot SFTP-oppsettet. Marker SFTP-oppsettet, marker kontonummer og velg Lagre.

Forklaring til feltene:

Kommunikasjonsavtale:
Dette er oppsettet for SFTP-kommunikasjon.

Integrasjonstype: Velg hvilken betalingsformidler du skal sette opp avtale for (NETS eller ZData(Aritma)), eller om du skal sette opp integrasjon direkte mot DNB.

Navn på avtale: Fyll inn et navn på avtalen. Det bør være noe du kjenner igjen. (F.eks navnet på banken, gjerne i kombinasjon med deler av klientnavnet.)

Kundeid: Fyll inn kundeid du mottar fra Aritma (ZData) eller Nets/bank

Kontaktperson/Kontakt epost/Kontakt telefon: fyll inn kontaktinfo til den som skal være kontaktperson for banken/Aritma (ZData)/Nets for klienten. (Bør være regnskapsfører eller andre med oversikt.)
For Nets-avtaler kan du velge å laste ned avtaleskjema for kommunikasjonsavtalen (egen knapp), og denne informasjonen blir benyttet i skjemaet.

Offentlig nøkkel/Privat nøkkel: nøkler for kommunikasjon via SFTP.

• Med Nets som leverandør må du produsere nøkler, og sende den offentlige nøkkelen til Nets.
  • Med Aritma (ZData) som leverandør er det omvendt. Du mottar nøkkelen fra Aritma (ZData), og kan hente denne inn her. Trykk plussen til høyre for Privat nøkkel og hent opp filen du har mottatt fra Zdata

Passord nøkkel: Dette er et ekstra sikkerhetslag som kan benyttes for pålogging til SFTP. Det er så langt ikke vanlig å få passord sammen med nøkkel fra Zdata, og det er vanligvis heller ikke påkrevd når det genereres nøkkel til Nets.

Remitteringsavtale:
Her ser du de ulike kontoene på klienten, og kan knytte dem mot remitteringsavtalen.

Listen til venstre viser de kontonummer som er satt opp på klienten. For å knytte kontoen mot autobank-avtalen, marker det SFTP-oppsettet som skal benyttes, marker den kontoen du vil koble mot og velg Lagre knappen nederst i bildet.

Kontaktinformasjon-feltene: Du kan velge å laste ned avtaleskjema for remitteringsavtalen med Nets. Disse verdiene vil da være fyllt inn i skjemaet. Det er derfor viktig både med kontaktperson i banken, og kontaktperson for klienten/avtalen.

Opprett passord/Gjenta passord: Her registrerer du inn det passordet som skal benyttes dersom du skal nullstille eller slette remitteringsposter.

Automatisk innlesing av returfiler: Sett på denne haken dersom systemet automatisk skal laste ned returfiler og lese dem inn. OBS: For å benytte denne funksjonaliteten må du ha installert og kjøre Uni24 synk service, en tjeneste som kjører uni24-synken.

Nummerserie: Legg inn ønsket nummerserie disse skal bokføres automatisk mot. (egne serier må være satt opp i nummerserier i forkant for å få de opp som valg her)

4. Bruke Autobank remittering

Pass på at du benytter knappen Send til bank, i stedet for Lag remitterngsfil, når du skal remittere via autobank:

Du remitterer ellers på vanlig måte (se manual for remittering).

Retufiler blir hentet inn slik at du kan lese dem inn dersom du velger Les inn kvitteringsfiler. Dersom du i innstillingene for remittering inne i Autobank har satt på hake for automatisk innlesing, så vil det kun fungere dersom dere benytter Uni24SynkService.

Du kan se status på betalingene ved å velge knappen Betalingsoversikt. Statusen vil oppdateres etter hvert som du leser inn kvitteringsfiler.

Tilbake til Autobank