Meny
Lag supportsak
*
*
Skriv inn koden
*

Valg av skattekortopplysning ved beregning av forskuddstrekk

Det er oppsettet på lønnsarten som bestemmer hvilken skattekortopplysning som benyttes for beregning av forskuddstrekk.

Du ser oversikt over de ulike skattekortopplysningene en ansatt kan ha her.

Alle de forskjellige skattekortopplysningene har felt både for tabell og prosent, men det skal kun være på et av alternativene du får oppgitt tabellnummer.

 

Tabell eller prosent?

Dersom du har både tabell og prosent er det innstillingen under Med i grunnlag for på lønnsarten som bestemmer om systemet skal benytte tabellen eller prosentsatsen. Dersom du har hake på for Med i grunnlag for Skatt(tabell) vil systemet benytte tabellen dersom den finnes, og ellers prosentsatsen. Dersom du har hake på for Med i grunnlag for Skatt(%) vil systemet benytte prosentsatsen, uansett om det finnes tabell eller ikke.

1_lart_grlag.png 

 

Skattekort for Hovedarbeidsgiver eller Biarbeidsbgiver:

For alle lønnsarter som er satt opp Med Lønn i feltet Inntektstype under a-meldingen, vil systemet beregne forskuddstrekk ut fra skattekort for hovedarbeidsgiver. Unntaket er dersom du har satt hake for at du er Biarbeidsgiver under Skattekort på den ansatte. I så fall benyttes skattekort-detaljene for Biarbeidsgiver.

2_lart_hovedarbeidsgiver.png 

Det er også et unntak for lønnsarter satt opp med skatte-og avgiftsregel for Svalbard. Se egen artikkel om det.

 

 

Skattekort for pensjon

For alle lønnsarter som er sattopp med PensjonEllerTrygd i feltet Inntektstype under a-meldingen, vil systemet beregne forskuddstrekk ut fra skattekort for pensjon.

 

3_lart_pensjon.png 

Det er et unntakt for kildeskatt-pensjonister. Se egen artikkel om det.

 

Skattekort for trygdeavgift utenlandsk borger eller grensegjenger

Det er ikke noe entydig oppsett på lønnsart el.l. som forteller når det skal beregnes forskuddstrekk for grensegjenger eller trygdeavgift utenlandsk borger. Løsningen er derfor basert på de opplysningene du får i skattekortet fra skatteetaten.

Dersom du kun får skattekort for trygdeavgift utenlandsk borger vil systemet bruke dette ved beregning av forskuddstrekk på alle ytelser. I det du både får skattekort for hovedarbeidsgiver/biarbeidsgiver og trygdeavgift utenlandsk borger i samme fil, vil du selv måtte vurdere hvilket skattekort som skal benyttes, og gjerne foreta noe av beregningen selv og justere manuelt. (Systemet vil i dette tilfellet benytte skattekort for hovedarbeidsgiver)

Det samme gjelder for grensegjenger. Dersom du kun får skattekort for grensegjenger vil systemet bruke dette ved beregning av forskuddstrekk på alle ytelser. I det du både får skattekort for hovedarbeidsgiver/biarbeidsgiver og grensegjenger i samme fil, vil du selv måtte vurdere hvilket skattekort som skal benyttes, og gjerne foreta noe av beregningen selv og justere manuelt. (Systemet vil i dette tilfellet benytte skattekort for hovedarbeidsgiver).

Det er et spesielt oppsett på lønnsart, når du rapporterer lønn av disse typene (som vist i veiledningen her: https://www.skatteetaten.no/bedrift-og-organisasjon/arbeidsgiver/a-meldingen/veiledning/lonn-og-ytelser/oversikt-over-lonn-og-andre-ytelser/lonn-og-annen-godtgjorelse-som-ikke-er-skattepliktig-for-en-person-som-er-medlem-av-folketrygden/) . Husk å benytte lønnsart med denne typen a-meldingsopsett når du utbetaler lønn og skal bruke et av skattekortene ovenfor. Lønnsartoppsettet ser slik ut:

4_lart_grense.png

 

 

 

Andre innstillinger som påvirker forskuddstrekksberegningen

Andre innstillinger som kan påvirke skatteberegningen finner du på ansattkortet, som frikort og Ikke trekkplikt. I tillegg finnes det valg på om lønnskjøringen skal beregne forskuddstrekk, og på om det skal benyttes tabell for måned, 14dg eller uke.

 

Du kan få flere linjer med forskuddstrekk i samme lønnsart på lønnsslippen

Dersom du f.eks. utbetaler både lønn og pensjon til en ansatt, vil du kunne få flere linjer med forskuddstrekk i samme lønnsart.

Vi har her en ansatt som har prosentkort både for lønn og pensjon. Vi ser også at det er ulike satser: 35 for lønn og 30 for prosent:

6_eksemp_toprosent.png

Vi fører så både vanlig timelønn (lønnsart oppsatt med type Lønn) og pensjon (lønnsart oppsatt med type PensjonEllerTrygd). Vi ser at vi får et samlet prosentgrunnlag og prosenttrekk i oppsummeringen nederst, men det viser ingen prosentsats. Det er fordi det her potensielt er flere satser:

7_eksemp_toprosent.png

På lønnsslippen blir det splittet i to linjer, selv om det er samme lønnsart. Dette for å vise de ulike grunnlagene med tilhørende prosentsats:

8_eksemp_toprosent.png

 

OBS: Mulig feil visning i oppsummeringen nederst i registreringsbildet for lønnsposter

På grunn av de store endringene i forskuddstrekkberegnignen hender det at oppsummeringen nederst i registreringsbildet ikke viser korrekte opplysninger. Prøv i så fall å lagre og gå inn igjen. Dersom det fremdeles ikke ser korrekt ut, kjør Prøve på lønnskjøringen. Der ser du om forskuddstrkkberegnignen blir korrekt beregnet. Vi jobber kontinuerlig med å korrigere visningen, men måtte prioritere å få selve forskuddstrekkberegningen ved kjøring av lønnskjøring klar først.

 

 

Hva skjer dersom skattekort mangler for den typen lønn jeg fører?

Se egen artikkel om det.